zöldfal

Zöldfal telepítésével kapcsolatos információk

Sok kérdés felmerülhet valakiben, ha borostyánfal, azaz zöldfal telepítésébe vág. Egyik ilyen kérdés például, hogy mennyi ápolást igényel egy ilyen panel. A zöldfal borostyánnal benőtt panelek rendszerét alkotják, melyet szakértők állítanak és szerelnek össze precíz munkával. Gondozásáról azonban már Önnek kell gondoskodnia. Nos, amennyiben szép és egészséges borostyán lombozatot szeretnénk, évente egyszer érdemes visszametszeni a túlnőtt ágacskákat és táppal megöntözni őket. Kritikus nyári melegekben ezen felül néha meg is öntözhetjük a növényzetet, hogy a zöldfal szép maradjon, meg ne égesse a nap.

Az ilyen zöldfal panelekben az a legjobb, hogy szinte mindig méretre szabhatóak. Bármekkora felületre ki lehet alakítani ilyen borítást.

Másik gyakori kérdés, hogy csak borostyán futtatható e fel az acélhálóra, mely a zöldfal alapját képezi, vagy más növényeket is. Természetesen más növények is alkalmasak erre a célra. Például különböző tarka levelű borostyánfajták, vagy örökzöld kúszó loncok. Esetleg, aki exkluzív igényekkel rendelkezik, nekik mediterrán kúszónövények állnak rendelkezésre, vagy ázsiai kúszó hortenziák. Érdemes utánanézni az interneten ezeknek a típusoknak, nagyon megdobják egy-egy ház, kerítés, fal hangulatát.

zöldfal

Zöldfal fenntartása körüli kérdések

A zöldfal fenntartásával és gondozásával kapcsolatban merülhet föl a kérdés, hogy hogyan kell azt öntözni, vízzel ellátni. A folyamat rendkívül egyszerű, a szakemberek a telepítés során kiépítenek egy csepegtető rendszert is, mely folyamatos vízellátást biztosít a teljes fal számára, hálózati vízről, esetlegesen kútról.

A borostyán bár szapora növény, évi egy, esetleg maximum két metszésnél azonban nem igényel többet. Hajtásokat viszont nem csak a tetején, hanem az oldalán is szívesen hoz. Ezen felül, ha nem akarunk öntözőrendszert telepíteni hozzá, úgy magunknak kell gondoskodnunk a vízellátásáról. Ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy a föld mindig nedves legyen, ugyanakkor túlöntözni sem szabad. Szerencsére a borostyánra, a zöldfal növényzetére nem jellemző a kártevők megjelenése, így ezzel nem kell foglalkoznunk.

Végezetül pedig említsünk pár szót a borostyán napsütés igényéről. A borostyán nem igényel sok napfényt, így érdemes árnyékosabb helyre telepíteni. Főleg az északi, keleti, illetve nyugati homlokzatokra való kihelyezés ajánlott. Azokra a panelekre, melyeket itthon gyártanak, szívósabb, a napot jobban elviselő növényzetet szoktak felfuttatni. Így az nyugodtan telepíthető napos helyre is akár.

 

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn